PALE FLAMINGO BLOG

Waarom een Noord Macedonië vakantie niet zonder Skopje kan

Gepubliceerd door Pale Flamingo • 07 juni 2018

Skopje, de hoofdstad van Noord Macedonië

Gelegen in het noorden van Macedonië vind je Skopje. Met haar wirwar aan verschillende unieke bezienswaardigheden, bevat deze hoofdstad genoeg interessante dingen te zien die je eigenlijk niet kunt missen tijdens jouw reis naar Noord Macedonië.

Wij hebben onze acht favorieten in dit artikel gezet voor je, lees snel verder.

De aparte architectuur van Skopje

Op de eerste plaats en verreweg mijn persoonlijke favoriet, de architectuur van Skopje. Slechts enkele jaren lang geleden werd er nog tegen het uitgavepatronen van Macedonisch oud premier Gruevski geprotesteerd. Zijn binnenstad metamorfose kostte (naar schatting) ruim een half miljard euro. Een flinke prijs, die resulteerde in de Neo-Klassieke architectuurstijl die de stad tegenwoordig kenmerkt.

Macedonia Square

Waarom een Noord Macedonië vakantie niet zonder Skopje kan

Deze toeristische trekpleister is het hart van Skopje. Naast de eerder genoemde architectuurstijl vind je op deze plek de restaurants, gezellige terrassen, aparte kunstwerken en enorme beelden die van zichzelf al een bezienswaardigheid zijn. Een wandeling in de directe omgeving van dit plein geeft je het gevoel dat je een open lucht museum bezoekt.

Diverse musea in de hoofdstad van Macedonië

Waarom een Noord Macedonië vakantie niet zonder Skopje kan

Kun je geen genoeg krijgen van de museum-vibe die deze stad uitstraalt, bezoek dan eens één van deze drie museums gelegen aan het Macedonia square, aan de overkant van de rivier Vardar.

Het Holocaust Memorial Center

Dit Macedonisch holocaust museum werd geopend in 2011 en herdenkt de 7144 Macedonische joden die tijdens de holocaust zijn vermoord. Via een reeks exposities van verschillende bronnen presenteert de tentoonstelling meer dan 2 millennia van het Joodse leven in de Balkan, met een speciale focus op de holocaust.

Het museum van de Macedonische strijd

Dit gespecialiseerde museum voor historische tentoonstellingen, was oorspronkelijk bedoeld om de historische, culturele en revolutionaire tradities van Macedonië en het Macedonische volk te presenteren in hun eeuwige strijd een nationale staat in de Balkan te creëren.
Het is een gedocumenteerd, eigentijds en objectief richtinstrument voor de belangrijkste gebeurtenissen en processen in de recente geschiedenis van Noord Macedonië.

Het archeologisch museum van Noord Macedonië

In dit museum vind je drie verdiepingen gevuld met de crème-de-la-crème aan Macedonische archeologische opgravingen. De hoogtepunten zijn de:

  • Byzantijnse schatten;
  • Een Fenicische koninklijke necropolis;
  • Een replica van een vroegchristelijke basiliek, die de levensfasen van het behoud van mozaïeken toont;
  • Geavanceerde 3d reconstructies van vroegere Macedonische gezichten en schedels.

Een binnenstad vol kunst en cultuur

Dat er aandacht geschonken is aan het aantrekkelijk maken voor toeristen van Skopje, staat buiten kijf. Met haar binnenstad vol kunst, zijn er overal fotogenieke dingen te zien. Van antieke lantaarnpalen tot enorme fonteinen, prachtige gebouwen en aparte beeldwerken.

Een wandeling door het centrum van Skopje laat je op elke hoek van elke straat een nieuw stuk kunst zien.

Trots op Alexander de Grootte

Kunstwerken die je zeker niet zullen ontgaan tijdens een bezoek aan deze stad, zijn de immense beeldwerken. Een bezoek aan Macedonia square staat gelijk aan het zien van Alexander de Grootte. Kunst die Alexander zijn naam eer aan doet, namelijk groot… of beter gezegd: “Gigantisch”.

Waar Alexander al steigerend op zijn paard boven menigeen gebouw uit stijgt, vind je tientallen meters verderop beeltenissen van zijn geschiedenis op de verschillende fonteinen die de stad telt.

Waarom een Noord Macedonië vakantie niet zonder Skopje kan

De geboorteplaats van Moeder Teresa

In 1910 kwam Moeder Teresa in Skopje (als Agnes Gonxha Bejaxhiu) ter wereld. Nadat zij hier achttien jaren doorbracht vertrok ze naar Ierland. Toch is ze nooit vergeten in Macedonië. Je vindt verschillende monumenten ter nagedachtenis aan Moeder Teresa. Een daarvan is het gedenkhuis voor de zogenaamde moeder van het geloof. Dit gedenkhuis is een moderne interpretatie van haar vroegere geboortehuis. Vol met relikwieën van deze zalig verklaarde zuster, is het eigenlijk het 4e museum dat in deze lijst voorkomt.

Een Europese stad met een oosterse feeling

Waarom een Noord Macedonië vakantie niet zonder Skopje kan

Door de online oriëntatie die wij voor onze reis maakten en deze te combineren met mijn voorliefde voor mooie architecturen, wisten wij eigenlijk al dat we ten minste één dag naar Skopje wilden reizen. Maar, wat voor mij als een verrassing kwam en datgene dat totaal in contrast met de eerder genoemde klassieke bouwstijl staat, zijn de verschillende oosterse invloeden die je in Skopje vindt.

In de binnenstad bezoek je bijvoorbeeld de nieuwe Orthodoxe kerk terwijl je op weg bent naar het Macedonia square. Vanuit het plein loop je net wat verder richting het noorden van de stad, waar je een aantal gebouwen tegenkomt die mij sterk deden denken aan landen verder gelegen in het noord oosten, zoals Rusland of Oekraïne.

Loop je vanaf hier nog verder door, dan stuit je op de oude bazaar. Dit doolhof aan oude straatjes geven je het gevoel alsof je niet naar de Balkan, maar naar een Arabische bestemming gereisd bent.

Bezoek Matka Canyon tijdens je rondreis in Macedonië

Heb je een rondreis gepland door Macedonië, bezoek je Skopje meer dan één dag of wil je gewoon de ongerepte Macedonische natuur zien? Dan kan een bezoek aan Matka Canyon niet uitblijven. Deze 5000+ hectaren aan natuurgebieden zijn gelegen aan de Treska rivier, zo’n 15 kilometer buiten Skopje.

In dit prachtige natuurgebied vind je verschillende grotten die lengtes van 20 tot 176 meter hebben. Er zijn ruim 980 verschillende soorten planten te vinden waarvan er enkele zeer zeldzaam zijn en enkel in de lokale omgeving groeien.

 

Het gebied ontdek je tijdens een wandeltocht, een rustige boottocht of je huurt een kajak en peddelt jezelf door de kloof.

Waarom een Noord Macedonië vakantie niet zonder Skopje kan

Mis Skopje niet tijdens je vakantie naar Macedonië

De directe omgeving van Skopje is niet te vergelijken met de omgevingen die je in de regio Ohrid en Struga vindt. Doordat de stad in 1963 voor een groot deel verwoest werd door een aardbeving, kom je her en der nog oude ruïnes tegen, één daarvan is het oude treinstation.

De bouwwerken die sindsdien in de stad te vinden zijn, zijn opgebouwd uit verschillende stijlen en ideologieën. Het resultaat is een stad die meer voelt als een open lucht museum dan een daadwerkelijke hoofdstad.

Ga jij op vakantie naar Noord Macedonië, of heb je dit land nog op de planning staan?
Zet Skopje op je “must see” lijst en laat je verrassen door deze prachtige stad.

Meer informatie over Noord Macedonië

Weet je nog niet zeker of dat Macedonië een land is waar jij naartoe wilt reizen?

Bekijk onze Macedonie vakantie ervaringen en raak geïnspireerd.

Besluit je uiteindelijk toch om richting de balkan te reizen? Met deze reisvoorbereiding voor Macedonië weet je wat je kunt verwachten tijdens jouw bezoek.

Delen & mailen?

Wil je dit verhaal delen met vrienden of naar jezelf mailen? Aan de rechterkant van je scherm, onder de index heb ik deelknoppen voor je gemaakt!

Wil je dit verhaal delen met vrienden of naar jezelf mailen? Dit artikel op social media delen, kan met deze deelmogelijkheden.

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter