PALE FLAMINGO BLOG

Goed voorbereid op een last minute vakantie naar Ohrid, Noord Macedonië

Gepubliceerd door Pale Flamingo • 20 mei 2018

Alle informatie ter voorbereiding op de reis van je leven naar Macedonië

Met een geschiedenis van meer dan 10.000 jaar oud, zijn de tradities van Macedonië rijk en kleurrijk. Het land was in de klassieke oudheid een toonaangevend koninkrijk, vele malen groter dan het huidige Macedonië. Op de kaart gezet door Alexander de Grote die, tot op de dag van vandaag, nog veelvuldig terug te zien is als toonbeeld op de vele historische bouwwerken dat het land telt.

Ben jij het type reiziger dat, naast het willen relaxen op je vakantie, de cultuur en geschiedenis van een land belangrijk vindt? Dan raad ik je een vakantie naar Macedonië aan.

Wat je dient te weten voordat je de reis naar dit land maakt?

Dat lees je in dit artikel.

Feiten over Noord Macedonië

Pale Flamingo Reisfotografie - Ontdek historisch Macedonie en het meer van Ohrid

Het land dat na de naam Joegoslavië gedragen te hebben, hernoemd werd naar voormalig Joegoslavië, werd al vrij direct weer Macedonië genoemd. Dit tot ergernis van de Grieken, aangezien dit exact dezelfde naam is als de meest noordelijke provincie van Griekenland.

Nu, na een 27 jaar langdurig geschil met Griekenland, draagt Macedonië sinds 11 Januari 2019 eindelijk een onafhankelijke naam. De naam Noord Macedonië.

Wat is de officiële landstaal van Noord Macedonië

Hoewel de officiële taal van Noord Macedonië Macedonisch is, wordt er daarnaast Albanees, Servisch, Turks en Romani gesproken. Een groot gedeelte van de bevolking spreekt ook Engels.

Wat is de hoofdstad van Noord Macedonië?

De Hoofdstad van Noord Macedonië is Skopje. De ligging van deze stad is in het noorden van het land, tussen de steden Tetovo en Kumanovo, vlakbij de grens met Kosovo.

Welke regeringsvorm heeft Noord Macedonië?

Het betreft een republiek als vorm van regering. Het staatshoofd van Macedonië wordt niet door erfopvolging aangewezen, deze wordt verkozen.

Wat is het aantal inwoners dat het land telt?

Het aantal inwoners telt op moment van schrijven 2,074 miljoen.

De cultuur van Noord Macedonië

Na de rijke geschiedenis, is het land tegenwoordig voornamelijk gericht op het opbouwen van de positief groeiende economie. Toerisme is er een groot onderdeel van en dit is goed te merken. Wegen worden hernieuwd, boulevards worden aangelegd en veel nieuwe hotels schieten als paddenstoelen uit de grond.

Welke bevolkingsgroepen zijn er in Macedonië?

De bevolking van Macedonië bestaat voornamelijk uit Macedoniërs (66,5%). Hiernaast wonen er in het land o.a. Albanezen, Turken, Serviërs en zigeuners.

Welke religie hebben deze bevolkingsgroepen?

Het merendeel van de bevolking is Orthodox, een tweede deel is Islamitisch en een minderheid van de bevolking is daarnaast Katholieks of Joods.

Het eten in Macedonië

Met invloeden uit zowel Turkije als Hongarije, is de Macedonische keuken erg divers. Een echt Macedonische keuken bestaat niet maar, een bezoek aan één van de restaurants rondom het meer van Ohrid, geeft je wel een unieke keuze.

Hier kom je op de menukaart verschillende verse visgerechten tegen die je niet op het menu zult vinden bij één van de restaurants verder in het binnenland gelegen.

De geografie van Macedonië

Pale Flamingo Reisfotografie - De stranden van Macedonie

Waar ligt Noord Macedonië op de kaart van Europa, en hoe is het landschap?

Noord Macedonië is een Europees land gelegen in de Balkan regio. Op de kaart te vinden boven Griekenland, Rechts van Albanië en onder Kosovo, Servië en Bulgarije.

Ondanks dat het grootste gedeelte van het land uit een plateau bestaat , is het in Macedonië niet moeilijk tot een punt te komen waar je kunt genieten van één van de mooie vergezichten die het land telt. In het westen aan de grens met Albanië liggen meerdere bergketens die het bekendste meer van Macedonië omringen.

Dit meer, dat de naam 'het meer van Ohrid'draagt is (zoals de naam al verklapt) te vinden nabij de stad Ohrid. De stad waar de meeste reizigers te vinden zijn.

Stranden van Noord Macedonië

Aangezien Macedonië geen kustlijn heeft, zul je er geen zandstranden vinden. Rondom de vele meren vind je er wel kleine, smalle kiezelstranden. Deze smalle stranden lopen vaak taps af in het meer. In uitzonderlijke gevallen zijn er trapjes geplaatst die je het water in en uit helpen gaan.

Let op: Het is mogelijk dat er eerst een aantal platte stenen blokken geplaatst zijn. Deze zijn extreem glad! Neem om die reden zwemschoenen met grip mee wanneer je reist met kinderen.

Natuur- & klimaatinformatie

Het Macedonische klimaat

Met het gematigde landklimaat, kun je warme droge zomers verwachten. In de winterperiode is het er koel, met redelijk veel winterse neerslag die ervoor zorgen dat je in Macedonië ook terecht kunt voor je wintersportvakantie.

Gemiddelde Max temperatuur

In de zomermaanden komen temperaturen van 30 tot 35 graden Celsius regelmatig voor in de hoofdstad Skopje. De gevoelstemperatuur kan er door dichte bebouwing een stuk hoger zijn. Een gros van de Macedonische bevolking kiest er hierom voor de zomermaanden in Skopje te mijden.

In het zuiden kan de temperatuur regelmatig de 40 graden Celsius aantikken. Dit maakt het zuiden perfect voor het toerisme van het land. De gemiddelde max. temperatuur van de zomermaanden ligt tussen 18 tot 26 graden Celsius.

Is er sneeuwval in Macedonië?

In de Bergen valt regelmatig sneeuw, dit maakt het land ideaal voor wintersport. Op sommige plekken van het land blijft de sneeuw liggen tot mei en soms zelfs tot juni. Onder andere Skopje heeft hier regelmatig overlast van, waardoor het dagelijkse leven er vaak stilgelegd moet worden.

Flora & Fauna van Macedonië

Macedonië heeft een groot scala aan planten. Naast de honderden inheemse alpenbloemen die er van oorsprong te vinden zijn, kun je er ook verschillende ingevoerde planten zoals de granaatappelboom vinden.

Het land beschermt acht verschillende zoogdiersoorten, waaronder de bruine beer. Er leven naast de beren ook lynxen, jakhalzen en wolven in het wild. De wolven zijn niet beschermd en het doden van deze dieren levert zelfs geld op. Dit heeft als doel het beschermen van verschillende soorten vee, dat vaak door wolven aangevallen wordt.

In de bergen en rondom de vele meren die het land telt, leven hagedissen, kikkers, schildpadden en een aantal beschermde vogelsoorten. Waaronder de arend en de gier.

Naast deze bovenstaande dieren, leven er ook een aantal giftige slangen en spinnen. Ga daarom nooit zomaar zonder gids de wildernis in.

Het reizen naar Macedonië

Pale Flamingo Reisfotografie - Reisadvies - Het weer in Macedonie Ohird

Genieten van de warme zomermaanden of juist een wintersportvakantie plannen? Reizen naar Macedonië kan het gehele jaar de moeite waard zijn. Maar wat heb je eigenlijk nodig om een reis naar Macedonië te maken en waar let je op voordat je naar het land reist?

Benodigde reisdocumenten voor een reis naar Macedonië

Omdat Macedonië binnen Europa gelegen is, kun je vanuit Nederland naar dit land reizen met een geldig identiteitsbewijs. Uiteraard is het ook mogelijk om met een geldig paspoort naar dit land te reizen.

Heb je een visum nodig voor Macedonië?

Het reizen met een geldig identiteitsbewijs en/of paspoort vanuit Nederland geeft je direct toegang tot Macedonië. Zo lang je korter dan 90 dagen in het land verblijft, is het aanvragen van een toeristenvisum niet nodig voordat je naar het land afreist.

Wat is de beste reistijd voor Macedonië?

Het zomerseizoen van Macedonië valt in de maanden Mei tot Oktober. Ben je van plan de warmste maanden van het land te vermijden, is de beste keus het reizen in Mei, Juni of September.

De meest ideale tijd voor het boeken van een wintersportvakantie naar Macedonië, zijn de maanden December, Januari en Februari.

Hoe lang duurt de vlucht naar Macedonië?

Afhankelijk van luchtstromingen, duurt de vlucht naar Macedonië om en nabij 3 uur en 30 minuten.

Reisadvies voor Macedonië

Het huidige reisadvies

Op het moment van schrijven zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Voor de meest actuele reisadviezen kijk je op de website Nederland wereldwijd.

Eerdere reisadviezen

Doordat het land een ligging heeft op de grenzen van drie tektonische platen, is er in het land een verhoogde kans op aardbevingen. Bij veel neerslag in de berggebieden, is er kans op aardverschuivingen en vallende stenen.

Risicokaart Macedonië

Op de kaart hier rechts, zijn de huidige risicogroepen voor Macedonië inzichtelijk gemaakt. Deze gegevens zijn afkomstig vanaf de eerder genoemde website Rijksoverheid.

Pale Flamingo - Reisadvies Noord Macedonie

Wat regel je voordat je reist naar Macedonië?

De aangeraden Inentingen en vaccinaties

Voor het reizen naar Macedonië zijn de volgende vaccinaties aangeraden:

  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
  • Hepatitis A (Besmettelijke geelzucht)

Een vaccinatie halen bij jou in de buurt?

Dit kun je snel en eenvoudig regelen via

Een reis en annuleringsverzekering voor Macedonië

Tijdens het boeken van je vakantie word je vaak gevraagd een annuleringsverzekering af te sluiten. Is deze nu eigenlijk wel zo belangrijk voor jouw reis?

Eigenlijk kan alleen jij deze vraag beantwoorden. Door onvoorziene situaties kan het voorkomen dat jij jouw vakantie moet annuleren. Om ervoor te zorgen dat er geen geld schuldig blijft, sluit je een annuleringsverzekering af. Wanneer jij verwacht dat er zich onvoorziene situaties kunnen voordoen, dan raad ik je aan deze verzekering niet over te slaan.

Een (doorlopende) reisverzekering daar-in-tegen, is zeker aan te raden. Met dit soort verzekering worden zaken als verlies, diefstal, schade & medische kosten gedekt. Let er wel op dat je bij het afsluiten van deze reisverzekering de risicosporten van je wintersportvakantie meeverzekerd om onverwachte kosten te voorkomen.

Financiële normen in Macedonië

Munteenheid & wisselkoers

De officiële munteenheid van Macedonië is de Macedonische Denar (MDK). Op het moment van schrijven staat de wisselkoers van deze munt gelijk aan €1,- op MDK 61,49

Wat zijn de prijzen in Macedonië

Gemiddeld genomen, zijn de prijzen binnen Macedonië 58% lager dan de prijzen in Nederland. Houd er rekening mee dat de prijzen in de meest toeristische gebieden hiervan kunnen afwijken. Soms is het daarom verstandig even het stadscentrum uit te lopen om tot een specifieke aanschaf over te gaan.

Gebruikelijke fooien in het land

In Macedonië is het gebruikelijk een fooi achter te laten bij restaurants en bars. Staan er op de uiteindelijke bon geen servicekosten vermeld en wil je toch een fooi achterlaten, dan is het gebruikelijk hier 10% van het totale bedrag voor te rekenen.

Kun je in Noord Macedonië met de Euro betalen?

Het is op enkele plaatsen mogelijk om met Euro’s te betalen. Toch is dit vaak af te raden. De berekende europrijs zal hoger uitvallen dan dat je daadwerkelijk met de Denar zou betalen.

Betalen met creditcards

Creditcards worden in beperkte mate geaccepteerd. Ga er nooit zomaar vanuit dat je met een creditcard kunt betalen en neem altijd contant geld of je pinpas mee.

Kun je betalen met een bankpas?

Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en pinautomaten met een Cirrus- of Maestrologo. Aangezien deze niet vaak in winkels te vinden zijn, is het aan te raden om bij een geldautomaat geld af te halen.

Geld wisselen naar Denar

Bij de meeste hotelrecepties kun je Euro’s omwisselen naar Macedonische Denar.

Praktische informatie voor je reis naar Macedonië

Pale Flamingo Reisfotografie - Reisadvies Macedonie - Ohrid vakantie ervaringen

Tijdsverschil Nederland – Macedonië

Er is geen tijdverschil tussen Nederland en Macedonië.

Elektriciteit en aansluitingen

Elektriciteit in Macedonië werkt op dezelfde manier als in Nederland. Er zijn geen reisstekkers benodigd om elektrische apparaten op te laden.

Het kraanwater in Macedonië

Kraanwater in Macedonië bevat een hoger chloorgehalte. Het kan geen kwaad kleine hoeveelheden binnen te krijgen maar het drinken van liters tegelijk is af te raden. Ter vervanging is het mogelijk om bij elke supermarkt bronwater op fles te kopen.

Noodnummers Macedonië

In geval van nood is bel je het algemene alarmnummer 112. Hetzelfde alarmnummer als dat wij in Nederland gebruiken is ook in Macedonië het alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance.

Lekker makkelijk te onthouden!

Deelnemen aan het verkeer in Macedonië

Een auto huren in Macedonië

Alhoewel het autorijden vanaf 18 jaar is toegestaan in Macedonië, kun je pas een auto huren wanneer je 25 jaar of ouder bent.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig in Macedonië?

Het is niet nodig een internationaal rijbewijs in bezit te hebben om deel uit te kunnen maken van het verkeer in Macedonië.

Basis verkeersregels in Macedonië

Het verkeer in Macedonië rijdt aan de rechterkant van de weg. Net zoals bij de verkeersregels in Nederland hebben alle inzittenden de verplichting om gordels te dragen. Het is verplicht overdag met dimlicht te rijden, je krijgt een boete van (€15,-) wanneer je deze niet aangezet hebt.

De maximale snelheden in het verkeer

Net als in Nederland zijn er in Macedonië verschillende maximale snelheden waaraan je jezelf moet houden om boetes te voorkomen. Dit zijn:

  • Snelweg: hier geldt een max. snelheid van 130 Km/u
  • Autoweg: hier geldt een max. snelheid van 110 Km/u
  • Buiten de bebouwde kom: hier geldt een max. snelheid van 80 Km/u
  • Binnen bebouwde kom: hier geldt een max. snelheid van 50 Km/u

Kom je tolwegen tegen in Macedonië?

Tijdens deelname aan het Macedonische verkeer is het mogelijk dat er een tolstation tegengekomen gaat worden. De prijzen van deze tol stations liggen omgerekend ergens tussen de €0,50 tot enkele euro’s om te mogen passeren.

Wil je onverhinderd deelnemen aan het verkeer zorg dan dat je hier rekening mee houdt en wat kleingeld meeneemt.

Voordelig reizen naar Macedonië

Altijd al eens reis willen maken naar een relatief onbekende reisbestemming en je wilt het betaalbaar houden? Macedonië is een ideale locatie.

Een reis naar dit land met haar rijke geschiedenis plundert niet ineens je gehele spaarrekening leeg, zo houd je nog wat budget over waarmee je het land kunt rondreizen.

Bezienswaardigheden in Macedonië

Ben je benieuwd wat er allemaal te doen is in Macedonië?

Lees dan eens een onze Macedonië vakantie ervaringen.

Meer informatie nodig, vragen en/of opmerkingen?

Heb jij na het lezen van dit informatie artikel nog vragen, opmerkingen of wil je gewoon wat anders kwijt? Als je een reactie achter laat, zal ik je sowieso een antwoord geven.

Dit artikel delen met anderen of naar jezelf mailen, kan met de deelmogelijkheden aan de rechterkant onder de index.

Dit artikel delen met anderen of naar jezelf mailen, kan met deze deel mogelijkheden.

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter