PALE FLAMINGO BLOG

Goed voorbereid voor een last minute of rondreis naar Gambia, Afrika

Gepubliceerd door Pale Flamingo • 05 november 2018

Alle informatie ter voorbereiding op de reis van je leven naar Gambia

Gambia, het land van ‘the smiling coast’. Bekend bij veel Nederlanders door het programma Ik vertrek, waarin twee Nederlanders richting dit ontzettend mooie land emigreerden om daar een pannenkoeken restaurant te beginnen.

Een land dat eerder negatief in het nieuws is gekomen doordat de vorige president niet wilde aftreden, met als gevolg een staatsgreep.

Wat je ook van het land denk te weten, je krijgt er een heel ander gevoel bij nadat je er daadwerkelijk bent geweest.
In dit artikel lees je alle in-en-outs om goed voorbereid op reis te gaan.

Feiten over Gambia

Pale Flamingo - Goed voorbereid op reis naar Gambia, Afrika

Het land, dat zich in de top 5 van de kleinste landen van Afrika mag schalen, kenmerkt zich door de Gambia rivier die zich dwars door het land kronkelt. Het land heeft een ontzettend lange geschiedenis op het gebied van slavernij, dat voornamelijk tussen de jaren 1650 & 1850 plaatsvond. Het thuisland van één van de bekendste namen die uit deze tijd stamt, “Kunta Kinte”.

Een land waarvan het gros van de bevolking leeft van de veeteelt en landbouw, met een naam die stamt uit een tijd voordat de blanke man voet aan land zette. The Gambia, dat daadwerkelijk een verbastering is van een Shaman met de naam Gambia.

Waar in de oudheid mensen zeiden ik ga naar “the Gambia”, zeiden zij eigenlijk ik ga naar Gambia zijn huis…

Wat is de officiële landstaal

Naast dat er vele talen in het land gesproken worden die zijn oorsprong vinden bij de vele stammen die er in het land geleefd hebben, is na de Britse kolonisatie Engels de officiële taal van het land.

Wat is de hoofdstad van Gambia?

De hoofdstad van Gambia is Banjul. Deze stad heeft een ligging in het westen van het land, direct grenzend aan waar de Atlantische oceaan overgaat in de rivier genaamd Gambia.

Welke regeringsvorm heeft Gambia?

Gambia heeft een republiek als regeringsvorm, dit betekend dat het staatshoofd niet door erfopvolging wordt aangegeven maar juist door verkiezingen aantreedt.

Wat is het aantal inwoners dat Gambia telt?

De laatste telling vond plaats in 2017, op dat moment telde het land 2,101 miljoen personen.

De cultuur van Gambia

De cultuur is flink veranderd door de donkere geschiedenis m.b.t. slavernij. Britse invloeden overheersen hedendaags. Toch is er gelukkig nog veel van de oorspronkelijke cultuur terug te zien.

Welke bevolkingsgroepen zijn er in Gambia?

De bevolking in Gambia bestaat voornamelijk uit de 7 oorspronkelijke stammen. Hiernaast zijn er tegenwoordig ook een groot deel aan Europeanen die in het land verblijven. De hoofd bevolkingsgroepen van Gambia zijn de Fula’s, Jola’s, Mandika’s, Serahule’s, Wolofs, Libaneses, Mauritanians en Europeanen.

Welke religie hebben deze bevolkingsgroepen?

90% van de Gambiaanse bevolking is moslim. Dit maakt ze de grootste religieuze groep van het land. Zij worden op de voet gevolgd door 9% Christenen en een kleine groep van 1% die nog steeds het traditioneel Gambiaans geloof heeft.

Het eten in Gambia

Doordat het overgrote deel van de bevolking moslim is, eten de locals vooral veel kip en rund. Dit wordt meestal gegeten met rijst en couscous. Het land telt vele visserijen, verse vis kom je daarom ook vaak tegen in de traditionele keuken.

De geografie van Gambia

Gambia heeft een ligging in de Sahelian streek, aan de westkust van Afrika. Met een totaaloppervlakte van ongeveer 11300 km² is Gambia één van de kleinste landen van Afrika. De rivier Gambia doorkruist het land van west naar oost.

Het landschap van Gambia

Ondanks dat het land vrij klein is, is het landschap ontzettend divers. Door de grote verscheidenheid aan vegetatie en verschillende soorten grond, lijkt het alsof je om de x aantal kilometers een ander land binnen komt.

Een rondreis door het land bezorgd je verschillende landschappen die zich kenmerken door de rode klei, gestrekte savannes of droge woestijnen. Wanneer je reist naar het uiterste oosten, lijkt het zelfs bijna alsof je midden in de jungle beland.

Pale Flamingo - Goed voorbereid op reis naar Gambia, Afrika

Stranden van Gambia

Witte zanden, palmbomen, helderblauw water, dit land heeft het. Wanneer jij opzoek bent naar het ‘bounty-gevoel’ dan zit je hier goed. Alle Gambiaanse stranden liggen aan de westkust van het land.

Kololi beach, het bekendste en drukste strand van Gambia, ligt op ongeveer 20 minuten rijden van hoofdstad Banjul. Wil je wat meer rust, neem dan een kijkje op Kotu beach. Dit strand is naast dat het rustiger is, één van de mooiste strandlocaties die het land heeft.

Let op: Overal zwemmen is niet verstandig. Vooral in het zoete natuurwater van de rivieren en meren schuilen diverse gevaren zoals krokodillen, nijlpaarden en slangen. In de stilstaande wateren komen bovendien parasieten voor.

Natuur- & klimaatinformatie

Het klimaat van Gambia

Door het tropische savanneklimaat, heeft Gambia twee overduidelijke seizoenen. Het droge en het natte seizoen. Het droge seizoen dat van eind Oktober tot begin Juni heerst zorgt voor overwegend zonnige dagen. Regen is zeer zeldzaam in dit seizoen. Heb je net de pech dat het toch regent in deze periode, dan is de hoeveelheid neerslag die er valt extreem laag.

Vanaf medio Juni start het regenseizoen, er is een enorme toename van de luchtvochtigheid en op ongeveer de helft van de dagen is er grote kans op neerslag. Vrijwel alle neerslag die in Gambia valt, die valt tijdens het natte seizoen.

Ga je voor het goede weer naar Gambia, zorg er dan voor dat je het land tussen eind Oktober en begin Juni bezoekt. Maart, April en Mei zijn statistisch gezien de meest zonnige en warme maanden van Gambia. Dit wordt veroorzaakt doordat er juist in deze periode een warme woestijnwind vanuit het noordoosten het land binnen waait. De temperaturen in deze maanden kunnen ver boven de 30 graden, tot wel 40 graden Celsius oplopen.

Gemiddelde Max temperatuur

In Gambia is de gemiddelde temperatuur vrijwel het gehele jaar boven de 30 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur van alle maanden te samen is 34 Graden Celsius. Als Nederlander zal je het dus niet zo snel koud hebben in Gambia.

Sneeuwval in Gambia

Statistisch gezien is geen kans op sneeuw in Gambia

Flora & Fauna van Gambia

Waar Gambia in 1980 ongeveer 50.000 hectare aan bebossing had, was dit in 1988 nog slechts 10.000 hectare. Sindsdien zijn er meerdere herbebossingsprojecten gestart om de schade van selectieve houtkap te balanceren. Met haar zes nationale parken en reservaten die samen 3,7% van het grondgebied beslaan, heeft Gambia een flinke biodiversiteit.

Vogelsoorten

Het land telt tot nu toe 450+ verschillende soorten vogels waar nog steeds nieuwe soorten ontdekt worden. Dit land leent zich om deze reden perfect als reislocatie voor vogelspotters.

Een aantal van de grotere vogelsoorten die je gegarandeerd tegen komt tijdens je reis zijn Maraboes, Gieren, Lepelaars, Kraanvogels en Adelaars.

Groot wild

Groter wild zoals Giraffen, Leeuwen, Buffels en Antilopen komen vrijwel uitsluitend voor in natuurparken. Een boottocht over de rivier Gambia geeft je kans op het spotten van Nijlpaarden én, wanneer je langs Baboon Island National park vaart heb je kans om wilde Chimpansees te zien.

Er leven daarnaast een aantal andere kleine soorten apensoorten, zoals de fluweelaap, de Huzaaraap en Bavianen. Deze soorten komen bijna door het gehele land voor.

Pale Flamingo - Goed voorbereid op reis naar Gambia, Afrika

Reptielen & vissen

Zowel op het land als in het water komen krokodillen en verschillende slangensoorten voor, waarvan sommige zeer giftig zijn. Je hebt tevens een grote kans op het spotten van reuzehagedissen en kameleons tijdens je ontdekkingsreis van dit land.

In het zoete water van de rivier leven verschillende zeldzame vissoorten zoals de gitaarvis, de kikkervis, de longvis en de modderkruiper. Doordat de rivier tot zo’n 150 Km landinwaarts uit zout water bestaat, is het in de rivier zelfs mogelijk dolfijnen te zien.

In de kustwateren van Gambia zijn zeeschildpadden, roggen, zeeslangen, krabben, haaien, inktvissen, zwaardvissen en tonijnen de normaalste zaak van de wereld. De zeekoe, die met uitsterven bedreigt wordt, kun je heel af en toe nog zien bij de riviermonding.

Als laatste kun je in de mangrovemoerrassen (waar het zoete en het zoute water elkaar ontmoet) diverse krabsoorten vinden en vind je hier de mangroveoesters die aan de wortels van de mangrovebomen groeien.

Over de planten en bomen

In het land zijn verschillende soorten palmen te vinden waaronder de Kolaboom, welke als grondstof voor de frisdrank gebruikt wordt. Je vind er meerdere soorten Bamboe en de legendarische Boabab bomen, welke bij de meeste mensen bekend zijn door de mooie foto’s uit Madagaskar.

De Boabab boom, ook wel apenbroodboom genoemd, word ongeveer 20 meter hoog en komt enkel in de droge streken van het land voor. De schors, vruchten, bladeren en het hout van deze boomsoort wordt door de lokale bevolking gebruikt voor voedingsstoffen, bouwmaterialen en medicinale krachten.

In het nattere zuiden groeien mango-, cashew- en citrusbomen. Er zijn Pindaplantages te vinden en je vindt er verschillende soorten bloemen, waaronder kerststerren, lelies en orchideeën.

Het reizen naar Gambia

Pale Flamingo - Goed voorbereid op reis naar Gambia, Afrika

Doordat de temperatuur het gehele jaar boven de 30 graden Celsius blijft, is Gambia een ideaal land om naartoe te reizen voor een winterzon.

Benodigde reisdocumenten voor een reis naar Gambia

Omdat Gambia buiten Europa ligt, heb je een paspoort nodig om naar dit land te reizen. Let er op dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn wanneer je aankomt in het land.

Heb je een visum nodig om Gambia binnen te komen?

Je hoeft voor je reis geen apart visum te regelen. Bij aankomst krijg je een verblijfsvergunning (stempel) waarmee je tot maximaal 90 dagen in het land kunt verblijven.

Wat is de beste reistijd voor Gambia?

In de maanden Juni tot en met half Oktober valt gewoonlijk de meeste regen. Dit maakt de beste reistijd voor een strandvakantie naar Gambia van November tot en met Mei.

Hoe lang duurt de vlucht naar Gambia?

Afhankelijk van je vertreklocatie en eventuele tussenstops, duurt de vlucht naar Gambia om en nabij de 6 uren.

Reisadvies voor Gambia

Aangezien er geen Nederlandse ambassade in Gambia aanwezig is, ben je genoodzaakt de Nederlandse ambassade in Dakar (Senegal) te contacteren in geval van nood.

Ambassadeur: Theo Peters
Adres: 37, Rue Jacques Bugnicourt Dakar
Telefoon: +221338292121
Bereikbaar: 24 uur per dag, 7 dagen per week
Ambassadeur: Theo Peters
Adres: 37, Rue Jacques Bugnicourt Dakar
Telefoon: +221338292121
Bereikbaar: 24 uur per dag, 7 dagen per week

Het huidige reisadvies

Op het moment van schrijven bestaat er een risico op spanning en onrust in Gambia. Het vermijden van grote bijeenkomsten is, ondanks niet altijd mogelijk, wel aan te raden. Reis je zonder gids door het land, houd dan rekening met deze veiligheidssituatie.

Stop bij de veiligheidscontroles en controleposten en volg de ontwikkelingen binnen het land tijdens uw verblijf. Blijf ook in contact met uw reisorganisatie.

De meest complete en actuele informatie vind je op de website Nederland wereldwijd.

Eerdere reisadviezen

In januari 2017 heeft er in Gambia een vreedzame machtswisseling plaatsgevonden. De nieuwe president Adama Barrow, is op 26 januari 2017 aangetreden.

De Senegalese troepen die het land namens de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) waren binnengetrokken, zijn nog steeds gestationeerd in Gambia.

Risicokaart Gambia

Op de kaart hier onder, zijn de risico groepen voor Gambia inzichtelijk gemaakt. Deze gegevens zijn afkomstig vanaf de eerder genoemde website Rijksoverheid.

Pale Flamingo - Reisadvies Gambia

Wat regel je voordat je reist naar Gambia?

De aangeraden Inentingen en vaccinaties

Om Gambia binnen te komen, heb je een cholerastempel nodig in je vaccinatiepaspoort.
Hiernaast zijn de volgende vaccinaties aangeraden:

  • Gele koorts
  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
  • Hepatitis A (Besmettelijke geelzucht)

Aangezien Gambia één van de landen is waar de malariamug leeft, is het verstandig preventief malaria pillen te slikken.

Een vaccinatie halen bij jou in de buurt?

Dit kun je snel en eenvoudig regelen,

Reizen met een verzekering

Tijdens het boeken van je vakantie word je vaak gevraagd een annuleringsverzekering af te sluiten. Is deze nu eigenlijk wel zo belangrijk voor jouw reis?

Eigenlijk kan alleen jij deze vraag beantwoorden. Door onvoorziene situaties kan het voorkomen dat jij jouw vakantie moet annuleren. Om ervoor te zorgen dat er geen geld schuldig blijft, sluit je een annuleringsverzekering af. Wanneer jij verwacht dat er zich onvoorziene situaties kunnen voordoen, dan raad ik je aan deze verzekering niet over te slaan.

Een (doorlopende) reisverzekering daar-in-tegen, is zeker aan te raden. Met dit soort verzekering worden zaken als verlies, diefstal, schade & medische kosten gedekt. Let er wel op dat je bij het afsluiten van deze reisverzekering de risicosporten van je wintersportvakantie mee verzekerd om onverwachte kosten te voorkomen.

Financiële normen in Gambia

Munteenheid & wisselkoers

De officiële munteenheid van Gambia is de Dalasi (GMD). Op het moment van schrijven staat de wisselkoers van deze munt gelijk aan €1,- op GMD 56,56

Wat zijn de prijzen in Gambia

De prijzen in Gambia liggen gemiddeld 50 tot 55 % lager dan in Nederland. Houd er rekening mee dat er in de toeristische gebieden van het land de prijsverschillen kunnen afwijken.

Om het verschil van prijzen binnen of buiten de toeristengebieden aan te tonen een voorbeeld. De prijs van een één persoonsmaaltijd binnen het toeristische gebied is ongeveer 800GMD. De prijs van een soortgelijke maaltijd buiten het toeristengebied is ongeveer 200GMD.

Het is in Gambia de normaalste zaak van de wereld om over de prijs van goederen te onderhandelen. Ben je van plan een aanschaf te doen, ga er dan vanuit dat je de toeristenprijs betalen moet. Ga met de verkoper een gesprek aan en bied eerst de helft van de oorspronkelijke prijs. Uiteindelijk is het de kunst om tot een overeengekomen prijs te komen waar zowel jijzelf als de verkoper tevreden mee zijn.

Gebruikelijke fooien in het land

Over het algemeen worden fooien in hotels, bars en restaurants al in de bedieningstoeslag gezet. Wanneer dit niet het geval is, of je toch extra fooi wilt geven, is 10% van de kostprijs een gebruikelijk percentage.

Kun je met euro’s betalen in Gambia?

In Gambia is het beperkt mogelijk met euro’s te betalen. Dit is echter af te raden omdat de prijs dan in veel gevallen hoger uitpakt.

Betalen met creditcards

Uitgezonderd van sommige hotels en bij pinautomaten, kun je verder niet met je creditcard betalen.

Kun je betalen met een bankpas?

Ondanks dat ik vaak lees dat het onmogelijk is om met een Nederlandse pinpas geld uit een automaat te halen, hebben wij daar tijdens ons verblijf geen moeite mee gehad. Ik heb echter geen idee of dit aan onze locatie lag. Het meenemen van genoeg contant geld is daardoor aangeraden.

Overigens is het betalen met je pinpas bij winkels vrijwel onmogelijk.

Geld wisselen naar Dalasi

Op vrijwel elke hoek van een drukke straat kom je “money transfer” diensten tegen waar je jouw euro’s kunt wisselen naar Dalasi. Verwacht een flink pak aan vieze briefjes terug.

Het grootste Dalasi billet is ter waarde van 200 Dalasi (omgerekend ongeveer €4,-). Het wisselen van €100,- geeft je dus 25 briefjes van 200 Dalasi terug.

Tip: Zet handdesinfectie middel op de inpaklijst. Naast dat het briefgeld viezig is, willen veel van de Gambiaanse mensen je hand schudden. Ik kan je uit persoonlijk ervaring vertellen dat zowel het geld als de Gambiaanse handen niet altijd even schoon aanvoelen.

Praktische informatie voor je reis naar Gambia

Pale Flamingo - Goed voorbereid op reis naar Gambia, Afrika

Tijdsverschil Nederland – Gambia

In Gambia is het in de winter één uur vroeger dan Nederland. In de zomer is het tijdsverschil twee uur.

Elektriciteit en aansluitingen

In Gambia worden driepins stopcontacten van het type G gebruikt. De netspanning is 230 volt met een frequentie van 50Hz. Het meenemen van is reisstekker is aangeraden.

Het kraanwater in Gambia

Ondanks dat het niet verstandig is om liters kraanwater te drinken in Gambia, kan het geen kwaad er je tanden mee te poetsen. Het lessen van je dorst kun je beter doen met bronwater op fles.

Gambia is één van de derde wereld landen, het is in het land de normaalste zaak van de wereld dat de waterdruk opeens wegvalt. Houdt hier vooraf rekening mee, het kan namelijk zo maar zijn dat dit tijdens een bezoek aand douche gebeurt. Zorg ervoor dat je altijd extra flesjes water op je kamer hebt om in deze gevallen de shampoo uit je ogen te wassen.

Noodnummers Gambia

In geval van nood kun je een ambulance bellen met het nummer 116. De politie bereikt je door 117 te bellen en de brandweer inschakelen doe je met 118.

Deelnemen aan het verkeer in Gambia

In Gambia zijn de wegen over het algemeen van slechte kwaliteit. Onverharde wegen die je normaal alleen met een 4x4 aangedreven wagen kunt betreden, zijn in het regenseizoen zelfs geheel onbegaanbaar.

Buiten de drukke steden zijn er vrijwel geen bewegwijzeringsborden, hierdoor is het gemakkelijk verdwalen in het land. Ben je van plan een auto te huren, ben jezelf er dan van bewust dat dit enkele risico’s met zich meebrengt.

Een auto huren in Gambia

Een auto huren in Gambia kan op twee manieren, inclusief of exclusief een chauffeur. Huur je een auto zonder chauffeur dan ben je verplicht ten minste 1 jaar in het bezit te zijn van een rijbewijs. Het rijbewijs dien je bij je te hebben en moet worden getoond aan de politie bij controleposten.

Autoverhuurbedrijven zijn te vinden in de steden Banjul en Serekunda. Naast de huurkosten dien je een waarborgsom te betalen. De waarborgsom kan enkel met een creditcard (met pincode), op de naam van de hoofdbestuurder betaald worden.

Het deelnemen aan het verkeer in Gambia kan pas met een leeftijd van 21 jaar of ouder. Sommige verhuurbedrijven hebben de leeftijdsgrens zelfs op 25 jaar staan. Ben je jonger dan 25 en je wilt alsnog een auto huren, ga er dan vanuit dat er een jonge bestuurderstoeslag betaald mag worden.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig in Gambia?

Om eventuele problemen te voorkomen is het aangeraden en internationaal rijbewijs mee te nemen. Deze regel je voor je vertrek bij de Nederlandse ANWB.

Basis verkeersregels in Gambia

In Gambia gelden vrijwel dezelfde verkeersregels als in Nederland. Je rijdt er aan de rechterkant van de weg en je haalt andere bestuurders links in.

Bestuurders die van rechts komen krijgen te alle tijde voorrang, tenzij jezelf vanaf een onverharde weg komt. Degene op de verharde weg heeft in dat geval voorrang. Een bestuurder op een rotonde heeft altijd voorrang op een andere bestuurder die de rotonde wil oprijden.

Parkeren is enkel toegestaan aan de rechterzijde van de weg, een doorgetrokken gele streep geeft aan dat er een parkeerverbod geldt.

De maximale snelheden in het verkeer

Op de meeste wegen in Gambia wijzen de snelheden zichzelf. Binnen de bebouwde kom is het vaak zo druk, dat je niet boven de 40Km/u uitkomt. Op de verharde wegen buiten de bebouwde kom worden de maximale snelheden vaak aangegeven wanneer er een maximum geldt. In veel van de gevallen is dit 80Mph (ongeveer 120Km/u)

Kom je tolwegen tegen in Gambia?

Er zijn in Gambia geen tolwegen. Je ontkomt er op veel plaatsen niet aan te stoppen bij politiecontroles. In de regel is het zo dat deze agenten de opdracht hebben gekregen toeristen met rust te laten. In enkele gevallen kan het echter toch zo zijn dat er een klein bedrag afgegeven moet worden om te passeren.

De bedragen liggen tussen de 25 en 50 Dalasi, zorg ervoor dat je voor deze uitzonderingen enkele kleine briefjes in de auto hebt liggen waar je gemakkelijk bij kunt. Zodra je uit de portemonnee geld moet pakken en er gezien word dat je veel geld bij hebt, kan het zo maar zijn dat je meer mag afstaan aan meneer agent.

Voordelig reizen naar Gambia

Altijd al naar Afrika willen reizen en je wilt het ook betaalbaar houden? Een vakantie naar Gambia is de ideale startlocatie voor je. Een reis naar dit zonovergoten land plundert niet ineens je gehele spaarrekening leeg, zo ontdek je vrij voordelig de typisch Afrikaanse cultuur.

Op zoek naar een voordelige vakantie naar Gambia?

Bezienswaardigheden in Gambia

Ben je benieuwd wat je allemaal kunt doen in Gambia?

Neem dan eens een kijkje bij het blog Gambia reisadvies.

Of lees over onze Gambia vakantie ervaring.

Meer informatie nodig, vragen en/of opmerkingen?

Heb jij na het lezen van dit informatie artikel nog vragen, opmerkingen of wil je gewoon wat anders kwijt? Als je een reactie achter laat, zal ik je sowieso een antwoord geven.

Wil je het bericht delen, gebruik dan een van de deelmogelijkheden aan de rechterkant van je scherm.

Heb jij na het lezen van dit informatie artikel nog vragen, opmerkingen of wil je gewoon wat anders kwijt? Als je een reactie achter laat, zal ik je sowieso een antwoord geven.

Wil je het bericht delen, gebruik dan een van deze deelmogelijkheden.

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter