PALE FLAMINGO BLOG

Ohrid, Noord Macedonië | onze vakantie ervaringen

Gepubliceerd door Pale Flamingo • 30 juni 2018

Het verwachtingspatroon

Onze vrienden Cor en Don namen ons mee naar Noord Macedonië. Zelf zou ik dit land niet zo snel kiezen als vakantiebestemming, maar mijn vriendin wilde heel graag deze kant op.

Ik wist niet wat ik kon verwachten en of dat ik mezelf er wel “thuis” zou voelen. Het land ligt namelijk in een regio welke mij nooit echt geboeid heeft. Zelf ben ik meer van de Aziatische cultuur. Landen in Zuid Amerika doen het ook wel goed bij me.

Maar goed, koffers werden gepakt en ’s middags rond om 16.00uur konden we voor de deur de bus pakken, die ons in een kwartier naar het vliegveld bracht. Na slechts vier uur cirkelen we al boven het meer van Ohrid, voordat de piloot een landing inzette.

Welkom in Macedonië

Eerste indruk van Macedonië

Pale Flamingo - Reisadvies Macedonië vakantie ervaringen

Zoals bij elke vlucht, tonen de meeste toeristen het typische kuddegedrag. Ondanks dat er altijd omgeroepen wordt te blijven zitten totdat de “riemen vast” verlichting gedoofd is, zijn er altijd ongeduldige personen die hier lak aan hebben en graag lang, ongemakkelijk staan in het middenpad. Ik zit te gniffelen om deze personen, en geniet ondertussen van het uitzicht dat ik heb.

Er is een mooie zonsondergang te zien boven de Albanese bergkam, die vanuit het vliegtuig te zien is. Ik pak mijn camera erbij en zet de instellingen alvast goed om een foto te maken zodra we het vliegtuig verlaten. Ondertussen is het vliegtuig leeg aan het lopen. Veel van die typische toeristen staan nu in de pendelbus te wachten totdat deze vol genoeg is om te vertrekken. Tijd om zelf op te staan en ons naar buiten te begeven.

Een aantal meters van het vliegtuig af, pak ik mijn camera en fotografeer ik de mooie lucht, het vliegtuig en de laatste uitstappende toeristen. Een van de grond bemanningsleden maakt een praatje met me, hij verteld me over de bergkam en de regio. Hierdoor geeft hij me het gevoel dat het Macedonische volk socialer is dan menig ander die ik in mijn dagelijks leven tegenkom. De eerste indruk is prima bedenk ik me, tijd om de bus in te stappen en de koffers op te halen.

Transfer & Hotel

Aangezien we wat langer zijn blijven zitten in het vliegtuig, vertrekt de bus binnen enkele seconden nadat we ingestapt zijn. Na een klein stukje rijden arriveren we bij de aankomsthal en ook daar is het nu rustig. Het is een klein vliegveld, niet vergelijkbaar met één van de vliegvelden in Nederland, wat alleen maar fijn is, vind ik. Kleinere vliegvelden hebben in veel gevallen geen lange wachtrijen bij de controlepunten en daarnaast liggen de koffers sneller op de bagageband.

En inderdaad, op de bagageband hebben onze koffers al enkele rondjes achter de rug. Deze kunnen we er direct afpakken om ons daarna richting de transfer bus te begeven. Er staan twee bussen, de eerste gaat in de richting van Struga en de ander naar Ohrid en daar voorbij. Wij nemen de bus naar Ohrid, aangezien het hotel waar wij naartoe moeten hotel Tourist is en deze 7 kilometer buiten het centrum van Ohrid ligt.

Deze vakantie hebben we gekozen voor een drie sterren hotel in een rustige locatie, buiten het centrum. Wijzelf zijn vaak met een excursie weg of zelf op pad om te wandelen en te ontdekken. Hierdoor is een hotel al snel gekozen.

Een rit van ongeveer 20 minuten brengt ons via meerdere tussenstops bij ons hotel, waar we eenmaal binnen meteen de sleutels krijgen van de receptionist. Onze kamer ligt op de bovenste etage, helemaal aan de linkerkant en heeft een gigantisch mooi uitzicht op het meer van Ohrid en de eerder benoemde Albanese bergkam. De zonsondergang van daarstraks is ondertussen nog kleuriger geworden, waarvan ik als fotografieliefhebber direct een nieuwe foto moet hebben.

Pale Flamingo - Reisadvies Macedonië vakantie ervaringen

In de kamer staat een prima bed, er is een lederen zetel met bureau te vinden en de badkamer ziet er ontzettend goed uit. Prima keus, hier houden we het wel een week vol. Nog even wat spullen uitpakken en wegleggen en dan naar bed. Morgen is het weer vroeg dag en zo’n halve dag doorbrengen in en rond het vliegtuig breekt je best op.

Ontbijten in Macedonië

Yes, goedemorgen Macedonië. Het is de eerste dag van een welverdiende vakantie. Wat staat er vandaag op de planning? Allereerst, douchen. Want na een dag als gisteren is een douchebeurt welkom. Daarnaast is ons plan altijd redelijk simpel. In veel van de gevallen, is er de dag na aankomst een informatiebijeenkomst georganiseerd vanuit de reisorganisatie. Deze wonen we vaak bij, aangezien je nooit weet wat je mist. Leuke activiteiten of excursies regelen we direct. Zijn we op zoek naar iets anders dan regelen we dat vanuit één andere locatie.

Maar eerst, ontbijten.

In het hotel restaurant staat ons een flinke tafel aan ontbijtspullen te wachten. Moeilijk als je keuzestress hebt kan ik je vertellen. De keuze die ik maak is daarom van (bijna) alles dat er staat een klein beetje te pakken. Eerst van alles testen en daarvan beoordelen of er een voorkeur ontstaat voor de rest van de vakantie.

Aangezien het buitenterras al half verwarmd wordt door het zonlicht, kiezen we ervoor om met ons gevulde bord naar het buitenterras te gaan. Het eten is prima, de kaas heeft een typische buitenlandse smaak en toch goed te eten. Het verse fruit is lekker zoet en de broodjes zijn niet taai. Ondanks dat de koffie voor mij persoonlijk wat sterker mocht zijn, is hij prima te drinken.

Na het ontbijt verplaatsen we onszelf naar de foyer, waar binnen enkele minuten een van de Corendon gidsen zal arriveren voor de benodigde informatie.

Kennismaking met Noord Macedonië en haar cultuur middels excursies

We hoeven niet lang te wachten voordat er iemand van de reisorganisatie het hotel binnenloopt en ons het een en ander laat zien aan bezienswaardigheden en de te boeken excursies. Wij zijn er snel uit. We kiezen ervoor om de volgende excursies deel te laten zijn van onze vakantie.

Donkey Safari

Morgen vertrekken we ’s ochtends vroeg richting het authentieke dorp Kuratica. Vanuit het dorp trekken we met een aantal ezels de bergen in en brengen een bezoek aan één van de oudste bewoners van het dorp. Hierna, vertrekken we bergafwaarts terug naar het dorp om daar te genieten van een traditionele Macedonische lunch, voordat we terug reizen naar Ohrid.

Pale Flamingo - Reisadvies Macedonië vakantie ervaringen

St Naum boottocht

Nabij ons hotel ligt een grote pier aan het meer van Ohrid, hier stappen we op een boot die ons via het openluchtmuseum “the bay of bones” naar het St. Naum klooster brengt. Na een bezoek aan het klooster kunnen we genieten van een inbegrepen lunch, waarna we de bron van het meer van Ohrid kunnen bezoeken.

Pale Flamingo - Reisadvies Macedonië vakantie ervaringen

Albanië rond het meer

Voor deze excursie is het van belang ons paspoort of identiteitsbewijs mee te nemen. We vertrekken per bus naar de Albanese grensovergang bij het St. Naum klooster. Na het passeren ervan reizen we via dit prachtige land rond het meer terug naar Macedonië. In Albanië maken we meerdere tussenstops waar we de cultuur kunnen opsnuiven en tijdens de inbegrepen lunch kunnen we forel eten. Een vissoort waarop het vissen illegaal is in Macedonië.

Pale Flamingo - Reisadvies Macedonië vakantie ervaringen

De hoofdstad van Macedonië, Skopje

De wekker gaat vroeg. We vertrekken vandaag richting Skopje, de hoofdstad van Macedonië. De rit die ongeveer drie uur duurt, laat ons veel van het Macedonische landschap zien.

Maar, waarom rijden we er drie uur voor?

Bekijk 8 redenen waarom ook jij Skopje bezoeken moet tijdens jouw vakantie.

Pale Flamingo - Reisadvies Macedonië vakantie ervaringen

Zelf op ontdekking in Ohrid

De uitstapjes zijn geregeld en het is nog relatief vroeg. Nu hebben we de hele dag om onszelf te vermaken, wat gaan we doen? Het duurt niet lang voordat we eruit zijn, laten we een taxi pakken naar het Centrum van Ohrid.

Buiten de hoofdingang van het hotel, staan drie taxi’s in een rijtje klaar. Zodra we naar buitenstappen en vragen of we een van de taxi chauffeurs kunnen inhuren, wijzen de twee achterste chauffeurs direct naar de voorste taxi. Dit bewijst nogmaals hoe sociaal het Macedonische volk is. We vragen de voorste man wat de geschatte kosten zijn om ons in het centrum af te zetten, waarop hij een antwoord geeft waarvan ik (bijna) steil achterover sla…

Omgerekend van Denar naar Euro, kost de taxirit ons slechts € 2,60. Dat is een prijs om twee personen, zeven kilometers te vervoeren. In gedachten ga ik terug naar een tijd waarin ik regelmatig ‘s nachts een taxi pakte van Eindhoven centrum (waar ik in die tijd woonde), naar mijn ouderlijkhuis. Die afstand was slechts drie kilometers en we betaalden daar ongeveer 25-30 euro voor, meerdere jaren geleden. Onvoorstelbaar.

Aangekomen in het centrum, beginnen we met een wandeling die ons richting Samuels fort brengt. Terwijl we naar boven aan het wandelen zijn, komen we door een straatje waar een oudere mevrouw voor haar woning een ijskast op de stoep heeft staan.

We besluiten een ijsje te kopen, want stiekem is het best warm. In totaal moeten we 120 Denar afrekenen, wat helemaal niets is als je erover nadenkt. Ik geef de vrouw 200 Denar en zeg dat het zo goed is. De vrouw reageerde ontzettend gelukkig. 80 Denar fooi is schijnbaar veel voor Macedonische begrippen. Het is omgerekend €1,30. Stom hoe oneerlijk het soms verdeeld lijkt te zijn over de wereld.

Met ons ijsje vervolgen we onze weg naar boven door deze straat en bereiken we al snel het fort. Dit fort is het grootste historische gebouw in Ohrid en diende in middeleeuwse tijden als verdediging tegen piraten en andere plunderaars. Via andere kleine straatjes zigzaggen we terug door het dorp richting de haven, ik begin een steeds beter gevoel over deze vakantie locatie te krijgen.

Aangenaam verrast door het land

Pale Flamingo - Reisadvies Macedonië vakantie ervaringen

In de weken voor deze reis heb ik hier en daar nog op het internet gekeken naar wat Macedonië ons te bieden heeft. Nu ben ikzelf voornamelijk een visueel wezen en kijk ik vaak vluchtig naar afbeeldingen en headlines. Veel van de beelden die ik online tegenkwam, gaven me niet echt een indruk waar ik warm van kon worden. Deze wandeling bracht daar per direct verandering in.

De middeleeuwse straatjes van Ohrid gaven me namelijk het gevoel alsof ik door een museum liep. De auto’s en andere voertuigen die we tegenkwamen, lieten ons weer denken dat we in de jaren 60 beland waren. Een heel apart gevoel.

Ken je die bekende foto’s uit Cuba, met de klassieke Amerikaanse auto’s geparkeerd voor een gebouw in 18e-eeuwse Engelse koloniale stijl? Dat soort foto’s geven me altijd de drang om ooit nog eens richting Cuba te reizen, een land dat ik helaas nog niet bezocht heb. De stad Ohrid gaf mij diezelfde vibe. Daardoor kan ik je garanderen dat als Cuba nog op je bucketlist staat, je jezelf zeker gaat vermaken in dit onwijs aparte land in de Balkan regio.

En het aller handigst?

Doordat het land veel dichterbij gelegen is, kost de reis je veel minder. Dit maakt Macedonië een perfect land om zomaar een weekje (of twee) tussendoor te bezoeken.

Hoogte- & Dieptepunten van onze reis

Een halve week later, hebben we twee van de vier excursies achter de rug. Hier en daar hebben we wat gewandeld, de cultuur is al goed opgesnoven en de relax-modus zit er goed in. Tot vandaag hebben we niets te klagen en zijn we niets tekort gekomen. Het eten is goed, we slapen prima en het weer is ook goed, niet te warm en niet te koud.

Een van de vorige dagen wandelden we van Ohrid centrum terug naar het hotel. Ja, je leest het goed… Wij zijn van die mensen die 7 kilometer teruglopen in plaats van een taxi terug te pakken. En dat is maar goed ook.

Vanuit de haven van Ohrid namen we de boulevard in zuidelijke richting, het hotel lag namelijk tussen Dolno en Lagadin. Ineens hield de wandel boulevard op. Er was geen teken van leven en we konden alleen verder door een versmald zandpad. Zover we konden zien, werd er zelfs niet meer gebouwd aan de boulevard. Misschien was het budget op, hadden ze geen stenen meer om de boulevard nog verder door te trekken of hadden ze er gewoon geen zin meer in. Wie weet?

Na het zandpad van ongeveer een dertig meter, kwamen we door een struikgewas uit op een verbrede, semi-verharde weg. Hier begon de pret. Vanaf dit punt, tot aan de eerste hotels bij Dolno, zagen we Macedonië in haar vergane glorie.

Geweldige vergezichten met mooie authentieke dorpjes in de bergen, die eerder verscholen zaten achter de struiken kwamen in het zicht. Verlaten gebouwen, geheel volgroeid met planten stonden her en der in het landschap. Een kleine, verlaten pier, waar de natuur al tegenaan begon te groeien, kwam op ons pad. Een persoon die Urbex als hobby heeft, had zich hier goed thuis gevoeld.

Geen spijt dat we deze weg genomen hadden, kwamen we uiteindelijk in de buurt van ons hotel en daar was dan toch iets om een heel klein beetje over te klagen…

Pale Flamingo - Reisadvies Macedonië vakantie ervaringen

De laatste vijfhonderd meter konden we niet meer verder over iets dat op een wandelpad leek. Hierdoor waren we min of meer verplicht langs de doorgaande weg te wandelen, waar geen trottoir naast lag. Overdag niet zo erg, maar vooral ’s avonds is dat gevaarlijk, aangezien er geen lantaarnpalen staan en de voertuigen met een vrij hoge snelheid voorbij komen.

Dat was ie, viel mee toch?

Komen wij ooit nog eens terug in Macedonië?

Doordat ik positief verrast was door deze reis naar Macedonië, is het zeker een land waar ik een goed gevoel bij heb gekregen. En desondanks dat we veel van het land hebben gezien in de korte tijd dat wij er op bezoek waren, is het land te groot om het in een week te bezoeken. Zo was ons bezoek aan de Matka kloof bijvoorbeeld veel te kort. Een van de redenen om nog eens die kant op te reizen.

Maar, zoals elke reiziger heb ik een ellenlange bucketlist van locaties om te zien en activiteiten om te doen. Dat maakt het een stuk lastiger om hier een concreet antwoord op te geven. Wellicht, wanneer we nog eens een weekje tussendoor op reis willen en Macedonië net als deze keer erg gunstig in prijs is, dat we nog eens kiezen voor een reis naar dit land. Mocht dat het geval zijn, dan zal de reis hoogstwaarschijnlijk richting Skopje gaan. Want, van het noordelijke gedeelte van Macedonië hebben we voor mijn gevoel te weinig gezien. Deze kant zou ik graag wat langer willen ervaren.

Mijn reisreview in het kort;

  • Een land van mooie omgevingen
  • Er zijn veel sociale mensen
  • Goed hotel
  • Lekker eten
  • Genoeg te doen
  • Lang niet altijd even prettig voor voetgangers
  • Personen in een rolstoel gaan een zware tijd tegemoet in Ohrid

Bezienswaardigheden in Noord Macedonië

Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen in Macedonië?

Neem dan eens een kijkje bij één van mijn andere reisblogs over Noord Macedonië.

Heb je zelf een reis naar Noord Macedonië gepland?

Heb jij je reis naar Noord Macedonië al geboekt, of ben je benieuwd naar meer informatie over dit land? Wie weet heb je wat aan deze reisvoorbereiding voor Noord Macedonië voordat je afreist naar dit mooie land.

Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal

Wij zijn benieuwd of dit land bij andere mensen hetzelfde in de smaak is gevallen of dat het voor hen juist heel erg is tegengevallen. Heb jij Macedonië al eens bezocht, vertel ons jouw verhaal. Laat een berichtje achter in de reacties hier beneden.

Delen & mailen?

Wil je dit verhaal delen met vrienden of naar jezelf mailen? Aan de rechterkant van je scherm, onder de index heb ik deelknoppen voor je gemaakt!

Wil je dit verhaal delen met vrienden of naar jezelf mailen? Dit artikel op social media delen, kan met deze deelmogelijkheden.

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter